Приветствуем Вас, Гость! Регистрация RSS
Пятница, 29.03.2024
Главная » 2012 » Май » 7 » Німецький фонд готує підручник з гендеру для українських журналістів
02:26
Німецький фонд готує підручник з гендеру для українських журналістів
Німецький фонд ім. Генріха Бьолля в Україні розпочинає роботу над підручником з гендеру та гендерної рівності для факультетів журналістики в Україні.

В інтерв'ю Deutsche Welle керівник відділу країн Східної Європи Фонду імені Генріха Бьолля у Берліні Вальтер Кауфманн зазначив, що в Україні варто більше приділяти уваги гендерній освіті. «Сьогодні розвивати гендерну освіту важко, коли у суспільстві панує неопатріархальна ідеологія – чоловік має бути сильним, мовляв, бути главою сім'ї, а жінка просто бути щасливою і сидіти вдома, розвинута гомофобія тощо», - вважає Кауфман. Саме ці фактори підштовхнули представництво німецького фонду у Києві розпочати розробку та написання підручника з гендерної рівності для факультетів журналістики в Україні. Нині розшукують авторський колектив. А завданням підручника називають потребу дати виважені, наукові дані про принципи гендерної організації та функціонування різних сфер культури, політики та суспільства.

Світоглядний характер

Як запевнив керівник представництва Фонду у Києві Кирило Савін – підручник для вишів матиме світоглядний характер, а не просто аналізуватиме відмінності між жінками й чоловіками. Підготовку підручника саме для журналістів, Савін пояснює тим, що в майбутньому розуміння гендерної тематики охопить більшу аудиторію, ніж просто студентську. Савін нарікає, що в Україні часто поняття «гендер» прирівнюють до поняття «стать»: «Наприклад, гендерна статистика зводиться до підрахувань скільки людей різної статі є в різних установах – що лише підкреслює різне представництво чоловіків і жінок у різних сферах».

Суспільна інформованість зростає

Гендерною освітою, а й навіть дослідженнями переймаються не лише німецькі фонди в Україні. Наприкінці вересня Програма розвитку ООН за підтримки ЄС завершила конкурс зі створення перших кафедр гендерних студій у п'яти вищих навчальних закладах країни. Тоді координатор проекту Лариса Кобелянська зазначила, що ще 10 років тому, поодинокі активісти гендерного руху навіть мріяти не могли про створення будь-яких тематичних інституцій в Україні.

Автор: Ольга Веснянка
Редактор: Дмитро Каневський
Просмотров: 590 | Добавил: danilevart | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: